Sociale media en hun filterbubbels zijn onmiskenbaar betrokken bij de huidige geweldsexplosie

Onlangs heeft onze samenleving te maken gehad met extreem geweld van supporters over voetbalwedstrijden, agressie en geweld tijdens woningprotesten in Rotterdam en verschillende kroonprotesten in het land. Dit betreft alleen het saldo van de afgelopen weken. Over het algemeen lijken de zorgen over de invoering van de avondklok begin 2021 een aanzienlijke escalatie van agressie en geweld tegen autoriteiten en politie te zijn geweest. Dus ik houd mijn adem in voor de oudejaarsavond van volgend jaar. Dit kan alle eerdere records breken, vrees ik!

Bovendien is de toename van bedreigingen via sociale netwerken en dergelijke vaak merkbaar. Sinds de lancering van de COVID-19-vaccinatiecampagne kan iedereen die een te sterke positie heeft ingenomen in het vaccinatiedebat, het slachtoffer worden van bedreigingen, vooral via sociale media. Hetzelfde geldt voor andere hot topics. Wetenschappers, journalisten en autoriteiten maken steeds meer spreekwoordelijke sprongen. Ook journalisten worden steeds vaker fysiek lastiggevallen en mishandeld.
Tot nu toe is er geen duidelijke analyse van dergelijke verontrustende toename van aanvallen, geweld en bedreigingen. Er blijft een relatief vage constatering dat de algemene coronacrisis en de coronamaatregelen die op bepaalde tijdstippen worden uitgevoerd, voor sommige individuen en groepen voldoende redenen lijken te zijn om geobsedeerd te raken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *